3 bästa JRPG genom tiderna

 

“JRPG är en av de mest fängslande undergenrerna inom alla spel. Vid första anblicken kan det verka lite konstigt att utpeka ett enda land för en hel undergenre av spel, men skillnaden mellan västra och japanska RPG:er är som en klyfta.

När det gäller mekaniker, berättande och karaktärstroper, nivåer och former av komplexitet, har JRPG:er utmärkt sig helt från sina västra motsvarigheter. Av alla möjliga skäl älskar miljontals spelare dem, och om du tittar på en genomsnittlig JRPG, vet du att det är ett RPG gjort i Japan och ingen annanstans.

Denna undergenre har pågått i decennier och har nyligen äntligen fått sin rättmätiga plats i väst, där dess mest kända franchiser har fått allmänt erkännande och länge efterlängtad beröm. Men nu när vi är år 2023, tror jag det är säkert att fråga vad de bästa bidragen i denna undergenre hittills har varit. Eftersom vi pratar om en genre av spel från ett land vars historia när det gäller att importera media till väst har varit kämpig, är det omöjligt att denna lista ska täcka alla verkligt bra spel. För oss som fick våra händer på dessa spel, är följande de bästa av bunten.”

1. Skies Of Arcadia

“En av de stora offer som Sega gjorde genom att lägga alla sina pengar på att annonsera för Sonic The Hedgehog och inget annat vid den tiden, är Skies of Arcadia enkelt i topp tre bästa spel som någonsin har släppts av företaget.

Skies of Arcadia handlar om Vyse, en medlem av Blue Rogue Sky Pirates, en allians av robin hood-typer som seglar i skyn och skapar problem för vilken myndighet som helst som de anser vara utanför linjen. När Vyse räddar en vacker flicka i en vit klänning vid namn Fina, hittar han sig själv dras in i en världsomspännande konspiration som involverar inte bara den största makten på de sju himlarna, Valuanriket, utan även historien om denna helt badass piratsteampunkfantasyvärld. Med Finas liv i fara och chansen att utforska världen och vara kapten på ett eget skepp, ser Vyse ingen annan utväg än att skära in sitt namn i historieböckerna.

Inte bara är striderna roliga och listiga tolkningar av tur-baserade strider, men det som verkligen säljer spelet – anledningen till att folk är villiga att betala “Vänta, hur mycket?!”-nivåer av pengar för en kopia – är att skeppskrigen är roliga på ett sätt som knappt kan beskrivas. Tänk Battleship blandat med Final Fantasy och du är nästan halvvägs där.

Om du har ett bostadslån som bara ligger omkring, jaga upp en kopia av det här spelet så snart som möjligt.”

2. Paper Mario: The Thousand Year Door

“Det ursprungliga Paper Mario var bara okej, och serien har definitivt förlorat sin glans under åren sedan, men Thousand Year Door är fortfarande en av de stora.

Thousand Year Door handlar om, såklart, pappersversionen av allas favoritplogare, som söker efter Crystal Hearts för att öppna den eponymiska Thousand Year Door. Ingen är helt säker på vad som finns bakom dörren, men väl, en dörr så stor, gammal och svår att öppna, måste det finnas NÅGOT värt att hämta bakom den. Men Mario kommer att hitta att hans motståndare den här gången inte är de vanliga karikatyrartade dåraktigheterna, utan en vältränad och fokuserad organisation som kräver att Mario samlar ett team av de bästa slumpmässiga konstigheter och olycksfåglar för att besegra.

Paper Mario Thousand Year Door tog allt det första Paper Mario gjorde och polerade det till en spegelblanka. Varje tum av spelet är som en schweizisk klocka. Städade över och oändligt förfina tills det var precis rätt. Serien kan vara en skugga av sin tidigare själv nu, men för ett ögonblick var Mario på toppen av JRPG-världen.”

3. Fire Emblem: Awakening

“Uppföljaren som räddade franchisen, Awakening är personligen favorit hos många Fire Emblem-fans av goda skäl.

Fire Emblem Awakening handlar om Robin, en taktiker som vaknar upp i en åker med sin snart bästa vän/potentiella kärleksintresse, prins Chrom. Medlem i Konungariket Ylisse – och det finns alternativa könsval om du föredrar det – är han där för att välkomna henne till världen. Robin bestämmer sig för att gå med i hans högst oorganiserade team av soldater, forskare och mercenärer som kallas Shepards, först på grund av att hon inte har något bättre att göra med sin tid, men snart av genuin kamratskap. Visa sig att detta inte kunde ha kommit på ett bättre läge, eftersom den politiska spänningen mellan Ylisse och hennes grannar börjar koka över. Legioner av undead magiska zombies kända som Risen dyker upp, och en mystisk främling vid namn Marth dyker upp som verkar veta betydligt mer än vad de låter på. Berättelsen i Awakening är en av de bästa i hela franchisen, men gameplay såg också en massiv förbättring. Parningssystemet revolutionerade sättet som spelaren interagerar med – och prioriterar – sina enheter, avstängningen av permadeath öppnade dörren för mainstream-godkännande, och möjligheten att skapa barn med förbättrade stats lade till en helt ny dimension i den senare halvan av spelet.”

 

Hello, friends! I’m Hannah, a creative and dynamic blog writer. So brace yourself, because, with me, you’re in for an unforgettable ride through the world of blogging. Are you ready?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *